Flygresan

SRF - tips inför din flygresa

Inför en resa finns det mycket att tänka på, som lite hjälp på vägen har vi här tagit upp några av de saker som du bör tänka på innan du åker. Ladda ned SRF - tips inför flygresan här

Bagage

I dagens flygpriser ingår i regel enbart handbagage på reguljära flygresor, det gäller för både flyg inom och utanför Europa.

Undantag är Ryanair och Norwegian som bara inkluderar en mindre handväska/datorväska i sina flygbiljetter. Det innebär att det tillkommer kostnader om ni vill ha kabinväska eller incheckat bagage med er.

Efter att bokningen är bekräftad från oss ser ni bokningsnummer och flygbolag på er bokningsbekräftelse. Du kan då enkelt logga in på hemsidan till det flygbolag du valt att resa med, här kan du välja och betala för de tillval du önskar (bagage, extra benutrymme etc.).

Din flygresa och flygbiljett

Samtliga flygbiljetter är idag elektroniska och ni behöver endast ta med boardingpass och pass inför er flygresa. De flesta flygbolagen erbjuder idag boardingpass både digitalt samt i pappersformat och boardingpassen erhålls i samband med incheckning. För att kunna checka in krävs ett bokningsnummer vilket ni finner på er bokningsbekräftelse.

Det är viktigt att namnet i er flygbokning stämmer helt överens med era namnuppgifter i passet då ni annars kan nekas ombordstigning (samtliga efternamn samt tilltalsnamn).

Flygpassagerares rättigheter

Enligt EG-förordningen 261/2004 har du som passagerare rätt till ersättning och assistans från flygbolaget vid nekad ombordstigning och inställda eller kraftigt försenade flygningar. På Transportstyrelsens hemsida kan du ta del av mer information kring dina rättigheter som flygpassagerare.

Incheckning

Vi rekommenderar er att checka in online innan ankomst till flygplats och i samband med detta skriva ut era boardingpass (eller spara dessa digitalt i er mobiltelefon). De flesta flygbolagen erbjuder incheckning online minst 1 dygn före avresa och nedan har vi listat några flygbolag för att du ska få en så enkel start på din resa som möjligt. I samband med incheckning behöver ni ange ert bokningsnummer för flygresan som ni finner på er bokningsbekräftelse. Vid incheckning på flygplatsen sker detta via automater och en del flygbolag erbjuder även manuellt vid disk.

Vid incheckning på flygplatsen rekommenderar vi er att vara på plats 1,5 - 2 tim före avgång (vid resor till USA minst 2,5 timmar före avgång). Tänk på att en försäkring inte täcker kostnader i samband med missat flyg om anledningen är för sen incheckning.

OBS! Vid resa med exempelvis Ryanair krävs incheckning och utskrift av boardingkort före ankomst till flygplats för att undvika extra kostnader.

Om- och avbokning

I syfte att erbjuda prisvärda sportreseupplevelser bokas er flygresa alltid i billigast tillgängliga bokningsklass och är därmed inte om - eller avbokningsbar. Vissa flygbiljetter kan ändras mot en kostnad, så kontakta oss gärna för ytterligare information information gällande biljettregler för just din flygresa.

Vätskor i handbagage

Vid flygresor är mängden vätska du får ha i ditt handbagage begränsat. Läs mer på följande länk:
Transportstyrelsen