Fotbolls VM med Sven-Holger

Svenska fotbollslandslaget – en reseberättelse om att följa ett landslag

Sven-Holger Svensson från Helsingborg såg sitt första mästerskap 1958, då Fotbolls-VM spelades i Sverige. Som ”handy-boy” till det argentinska landslaget som bodde på Ramlösa Brunnshotell i Helsingborg följde han laget på nära håll. Tyvärr fick Argentina respass tidigt i turneringen men han minns ändå fortfarande den träningsmatch som hans kära Råå IF spelade den sommaren mot dem. Alltsedan dess har Sven-Holger följt fotbollsmästerskapen, EM och VM, dessutom har han sett ett antal VM- och EM-kvalmatcher och i synnerhet det svenska fotbollslandslagets framfart i dessa.

”Hela världens fans möts på fotbolls-VM. Det spelas bara vart fjärde år och det gör det väldigt speciellt säger Sven-Holger. Det känns på hela stämningen dit man kommer. Jag minns t ex i Japan 2002 då vi hade fått biljetter till Tyskland-Irland och delade tåg med tiotusentals irländare på väg till arenan. På kvalmatcher tillmästerskapen, VM och EM är det alltid en väldigt god stämning, överallt träffar man positiva människor oavsett var de kommer från, fyller han i entusiastiskt. Det är också något speciellt över arenorna på mästerskapen, de är smyckade och dekorerade för ett riktigt festtillfälle. Fotboll är ju också så väldigt oförutsägbart, man vet aldrig hur det slutar, det har alltid fascinerat mig. Bara titta på Sveriges grupp i VM senast. Tyskland som var skyhög favorit blev sist i gruppen”

 ”För mig är det en investering i välbefinnande folkligt, festligt och fullsatt”

På frågan om Sven-Holger tycker det är dyrt att resa på VM och EM så säger han, ”För mig är det en investering i välbefinnande. Egentligen skulle jag inte till Ryssland 2018 men inför den avgörande play-off matchen mot Italien sa jag till min fru att blir det Ryssland för Sverige så åker jag. Jag brukar säga att när det är mästerskap är det folkligt, festligt och fullsatt.”

Sven-Holger berättar minnen om än den ena resan efter den andra men stannar upp när vi ber honom att ranka de upplevelser han har haft. ”Portugal är det bästa jag har varit på. Den stolthet som det portugisiska folket visade för att få stå som värd för EM var helt unik. Det har jag inte märkt på samma sätt någon annanstans. Kombinerat med underbart väder och fina svenska framgångar kan det ju knappast bli bättre. Och kanske var Zlatans klack de bästa minnet av alla tillsammans med Granens mot Sydkorea och Paraguay-matchen i Berlin 2006.

Efter hand har jag tagit hjälp av LA Travel när jag ska åka på kvalmatcher, EM och VM. De är alltid väl förberedda och har bra arrangemang då. Det kan annars vara lite komplicerat med boende och transporter. De kan allt om hotellen, ger bra info om resmålet, tydligt och korrekt inför resan och du känner dig hela tiden väl omhändertagen. Inget är svårt för dem. Det finns alltid olika alternativ på hotell att välja på. De är flexibla och hjälper gärna till om man vill skräddarsy sitt upplägg.

Det är inte utan att man ser fram lite extra mot EM-kvalet under 2019. Det kommer verkligen att finnas intressanta matcher att åka på med svenska fotbollslandslaget. Den stämning som de svenska supportrarna är med och skapar och de researrangemang som LA Travel har är verkligen i en klass för sig, en perfekt kombination, avslutar Sven-Holger”